Søl / Dulse

Introduktion

Søl (Palmaria palmata), er en rødalge, er måske den mest omtalte tang i Norden. Dette skyldes blandt andet omtalen som “havets bacon”. Søl blev både spist af vikingerne og kelterne og har igennem tiden også være brugt som en handelsvare, på lige fod med f.eks. kød.

Søger du havets bacon kan du altid besøge vores webshop, eller skrive til os!

Udseende

Algen starter som ét blad, hvorfra der vokser flere blade ud, via en lille stilk som er hæftet til ydersiden af hovedbladet. Ved højt saltindhold bliver disse blade bredere end ved lavt saltindhold. Hele planten kan tilsammen blive omkring 50 cm. I spidserne deler bladene sig, og spidserne kommer som regel til at ligne to pukler, set fra siden.

Søl bliver ofte forvekslet med Kødblad, med modsat søl har denne ikke gennemskinnelige blade.

Levevilkår

Havets bacon lever primært i tidevandszonen, men i nogle tilfælde helt ned til 20 meter. Et saltindhold på mellem 3 og 4% er det optimale. Søl ses ofte som en snylterplante på stilken til fingertang. Lever i danske farvande fra lillebælt og op til skagen, på Jyllands østkyst.

Indholdsstoffer

Noget af det søl har været udskældt for i medierne, er dens indhold af kainsyre, som er et stof der blandt andet kan give hjerneskader. Denne kritik har senere vist sig at være fuldkommen forkert og i 2013 kom Syddansk Universitet med ny forskning, som endegyldigt konkluderede at der intet problem er. Nu til dags, anses søl da også som en af de bedste spise, inden for helse og sund livsstil.

Søl er ligesom andre tangtyper rig på vitaminer og mineraler og indeholder op til 20% kostfiber i tørvægt.

Smag og konsistens

Frisk smager mildt af umami og skaldyr, med en konsistens som er en anelse melet, i sær om foråret. Senere på året bliver konsistensen med fast med et godt bid.

Tørret smager salt og til dels salmiak med en kraftig fisk/hav smag. Konsistensen variere igen alt efter årstid, men søl høstet i foråret vil smelte helt på tungen. Søl høstet senere på året vil derimod være knasendeene sprød men også lidt sej.

Hvor er bacon smagen?
Den er lige her, en måde at få den efterspurgte veganske baconsmag frem på, er ved at stege eller riste sølen, gerne med lidt olie. Nu vil du oplever at søl virkelig bidrager med meget smag!

[widgets_on_pages id=”Søl – opskrifter på tangtyper siden”]

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0