Blæretang
Blæretang (Fucus vesiculosus), der er en brunalge, er den danske tangtype som flest nok kender. Mange opfatter den som irriterende, men i virkeligheden er det en delikat fødevare. Blæretangen ses tæt ved kysterne over det meste af Danmark, og selvom der er meget af den, kan det være svært at finde den god kvalitet, da blæretang nemt bliver overbegroet af andre alger og mosdyr.
Du kan købe tørret blæretang i vores webshop, eller du kan kontakte os hvis du ønsker at købe det frisk
Udseende
Blæretang har gaffelgrenet flade blade(løv) på op til 70 cm, med flydeblære der gør at blæretangen kan ses i overfladen, når du går tur ved stranden. I de kolde måneder af året er tangen brun og kedelig i farven, men når varmen begynder at komme, begynder farven at ændre sig til det mere gul, som det også ses på billederne herunder. Om foråret og sommeren svulmer de yderste spidser op. Læs mere om dette, under “Levevilkår”.
Levevilkår og sæson
Blæretangen er flerårig og vokser i tidevandszonen over hele Danmark. En eller flere blære med luft gør at tangspidserne lægger sig på overfalden af vandet og får derved en masse sol. Når det er meget lavvandet kan tangen næsten tørre helt ud, uden at tage skade. I sær om foråret er blæretangen fantastisk lækker, luftboblerne kan blive op til 3 cm lange og med et dejligt nemt bid.
Blæretangen er tvebo og har han- og hun alger, om foråret og sommeren svulmer de øverste skudspidser op hos både hunner og hanner. Både hanner og hunner danner herefter kønsceller, som mødes i vandet. Ægcellerne er nu befrugtet, med sædcellerne fra hannerne, og kaldes nu
zygoter. Zygoterne sætter sig ganske hurtigt på muslinger, sten eller andet fast materiale, og inden for et par uger vil man kunne se, at de nye alger er begyndt at vokse.
[widgets_on_pages id=”Blæretang – opskrifter på tangtyper siden”]
Indholdsstoffer
Blæretang betegnes i folkemunde som en af verdens sundeste fødevare. Dette skyldes blandt andet det høje indhold af vitaminer, mineraler, antioxidanter og stoffet fucoidan. Og i følge SDU er netop fucoidan intressant da ny forskning tyder på, at netop dette stof modvirker flere sydgomme.
Diagrammet herunder viser en næringsdeklaration af tørret blæretang som er fortaget i foråret 2018. Kostfiberindholdet er over 50% og kombineret med lidt protein og under 4% fedt, er det bare i gang med at spise.
Smag og konsistens
Forskellen fra frisk til tør blæretang er enorm, den friske er lige til at spise, hvorimod den tørre er så godt som umulig at tygge. Det er kun de yderste nye spidser der er velegnet til at spise.
Frisk blæretang har en let bitter smag med et tvist af umami. Der kan også smages salt og skaldyr. Selve konsistensen er sprød og nem at tygge. Desuden er de nye luftblære med til at give en anderledes og “sjov” konsistens.
Tørret blæretang er let besk og fyldig, med umami og kød smag. Konsistensen er sej, hår og kedelig, og skal forarbejdes før den kan spises
Opbevaring
Opbevar den friske tang i en åben pose, og læg et vådt og lidt saltet viskestykke hen over, så tangen bevarer sin spændstighed. Rens kun tangen i saltvand, da cellerne ellers springes, og tangen bliver slimet. Ønsker du at opbevare tangen i længere tid, så skal du tørre den og opbevare den lufttæt og mørkt. Frisk tang kan holde sig i op til fire dage i køleskabet, men brug din sunde fornuft. Hvis duften er dårlig, skal tangen ud!