Savtang
Introduktion
Savtang (fucus serratus), der er en brunalge, er en af de mest normale danske tangtyper. Den ses omkring de danske kyster hele året og forveksles ofte med blæretang da udseende og levested er meget ens.
Vi sælger tørret savtang lige her, eller du kan kontakte os hvis du ønsker at købe det frisk
Levevilkår
Savtang er en flerårig alge, som primært vokser på 0.5 – 8 meters dybde. Den vokser på sten på havbunden hvor den har et stærkt hæfte til stenen, som gør algen meget modstandsdygtig overfor bølger og blæst.
Den har det bedst med at være dækket af vand og af samme grund, findes den altid på ydersiden af blæretangen, som modsat savtang godt kan lide at tørre ud en gang imellem.
Savtang er tvebo, det vil sige der findes han og hun planter som er fertile om vinteren, hvor der udsendes æg- og sædceller. Når cellerne finder sammen, kaldes det en zygoter, zygoterne finder herefter en fast overflade og vil inden længe begynde, at vokse fra dette sted.
Indholdsstoffer
Savtang er ligesom blæretang en god kilde til vitaminer, mineraler, antioxidanter og stoffet fucoidan. I følge SDU er netop fucoidan intressant da ny forskning tyder på, at netop dette stof modvirker flere sydgomme.
Her under ses et diagram, som viser næringsdeklarationen af tørret savtang, høstet i foråret 2018.
Smag og konsistens
Savtang skifter meget konsistens alt efter hvor gammel algen er, jo yngre den er, jo nemmere at tygge. Tørret savtang vil sjældent spises, uden en forudgående forarbejdning.
Frisk savtang har en frisk nøddeagtig smag som et tydeligst lige når den er taget op ad vandet. Konsistensen er blød, fleksibel og en anelse udtørrende når den tykkes.
Tørret savtang har en hav og skaldyrssmag kombineret med lidt frisk grøn natur smag. Konsistensen er knitrennede tør og meget sej.